مکاتب مینتزبرگ جهت تدوین استراتژی
?
مکاتب مینتزبرگ جهت تدوین استراتژی
به گفته هنری مینتزبرگ استراتژی به طور کلی و خاص، به عنوان الگویی در جریان تصمیمات تعریف می شود. وقتی دنباله ای از تصمیمات در برخی زمینه ها به مرور زمان سازگاری نشان دهد. یک استراتژی شکل گرفته در نظر گرفته می شود.
امروزه مدیریت استراتژیک در همه بخش های اقتصاد به ویژه در سازمان های بزرگ به خوبی تثبیت شده است. هر کسب و کاری دارای اهداف خاصی است که منطقی از یک کسب و کار ایجاد مشتری و ایجاد بازار تولید سود است. مشتری پایه و اساس کسب و کار است. توانایی بقا نوعی عملکرد شایستگی مدیریت و ماهیت کسب و کار، ماهیت مالکیت و قدرت مالی شرکت های مورد علاقه است. یک شرکت پایدار همیشه در تلاش است تا تنش های مدیریتی کسب و کار را به حداقل برساند.
هنری مینتزبرگ نویسنده تحسین شده بین المللی در زمینه تجارت و مدیریت است. در مدیریت استراتژیک مدل 10 مکتب فکری توسط هنری مینتزبرگ چارچوبی است که می توان از آن برای دسته بندی حوزه مدیریت استراتژیک استفاده کرد. این مدل هر مکتب یا مدرسه را از دیدگاه استراتژیک توصیف می کند و دیدگاه انتقادی را ارائه می دهد. بنابراین، به عنوان یک نمای کلی بسیار خوب برای کل حوزه مدیریت استراتژیک عمل می کند. در حالی که دانشگاهیان و مشاوران بر دیدگاه های محدود استراتژی ها تمرکز می کنند. مدیران کسب و کارها قادر به دیدن تصویر بزرگتر هستند. یک حقیقت در مورد استراتژی ها این است که آن ها وقتی بسیار باریک دیده می شوند شکست می خورند.
1- مکتب یادگیری
مکتب یادگیری از مدل استراتژی مانند یک فرایند یادگیری استفاده می کند. در آن شایستگی ها و قابلیت ها بخش های مهمی از فرایند و استراتژی هایی هستند که زیربنای آن هاست. در مفهوم سازمانی، صلاحیت اصلی مفهومی است که قرار است مورد استفاده قرار گیرد. دیدگاه های یادگیری مکتب این است که کارگران داخل سازمان از ایدئولوژی هایی برخوردارند که چگونه می توانند در قبال شرایط به شیوه ای مثبت واکنش نشان دهند. محوطه این مکتب به این شرح است که تعداد زیادی از افراد در یک سازمان با تشکیل و یادگیری استراتژی مشارکت دارند. شکل گیری و اجرای استراتژی را نمی توان از هم جدا کرد. کل این فرایند در مدت زمان طولانی رخ می دهد.
یکی از پرکاربردترین مرورگر ها یعنی موزیلا فایرفاکس توسط یک جوان نابغه به اسم بلیک راس بوجود آمده است. پیشنهاد می کنم جهت آشنایی بیشتر با این نابغه برنامه نویسی مقاله بیوگرافی بنیانگذار فایرفاکس را از دست ندهید.
2- مکتب شناختی
این مکتب در مورد فرایند تصمیم گیری استراتژیک است که بر اساس مفهوم است. چارچوب های آن ها از قبل وجود دارد. مفهوم تجارت، تعریف برنامه یا اقدام و شکل گیری استراتژی ها فرآیندهای شرکت هستند. مکتب شناختی در مقایسه با مکتب یادگیری بسیار متفاوت است. ذهن استراتژی ها و زمینه ترسیم روانشناسی شناختی را ارائه می دهد. مجموعه وسیعی از تحقیقات که فرد را در مورد تصمیم گیری و حمایت از شواهد و توانایی در اتخاذ معیارهای مشابه در شرایط مشابه آگاه می کند. رویداد اخیر تاثیر بیشتری نسبت به رویدادهای گذشته دارد.
3- مکتب طراحی
مکتب طراحی چیزی است که شکل گیری استراتژی را دستیابی به ثابت بین نقاط قوت داخلی و تهدیدها و فرصت های بیرونی می داند. SWOT (نقاط قوت، ضعف، تهدیدها، فرصت ها) برای کمک به چشم انداز و ماموریت سازمان بسیار اهمیت دارد. مکاتب برنامه ریزی و طراحی از همان سال های تحصیلی نشات گرفته و دارای ویژگی های زیادی است. تفاوت هایی که بین مکاتب طراحی و برنامه ریزی ذکر شده است. برای تدوین استراتژی های نامزد مستلزم گام های تخیلی تلویحی است.
بنابراین، نظریه های کسب و کارهای راهبردی که در پشت مکتب برنامه ریزی نهفته است. واقعا مورد نیاز است تا تجارت کارآمدتر کار کند. مانند یک ماشین کار کند و جایی برای خلاقیت باقی نمی گذارد. مکاتب برنامه ریزی و طراحی از سبک SWOT استفاده می کنند. این موارد بسیار رسمی و دقیق می شوند. در عمل برنامه ریزی با هدفی تحت پوشش استراتژی آغاز می شود.
4- مکتب کارآفرینی
جنبه های اصلی یک شرکت در اینجا به عنوان یک چشم انداز در نظر گرفته می شود. شکل منحصر به فرد آینده با یک رهبر تیم تعریف می شود. به عنوان منبع چشم انداز و ماموریت مورد استفاده قرار می گیرد. این چشم انداز به عنوان انگیزه و شجاعت کارکنان یک سازمان تعیین می شود. یکی از مدافعان به نام پیتر دراکر، کارآفرینی را با مدیریت شناسایی می کند.
اقدام کارآفرینانه عملی است که در آن ریسک اقتصادی و موسسه تجاری مورد بررسی قرار می گیرد. کارآفرینی در تجارت یا سازمان بزرگتر شامل ریچارد برانسون از ویرجین و جک ولش از GE نیز می شود. تسلط شکل گیری استراتژیک توسط فرصت های جستجوی جدید. این منجر به تصمیم گیری در مقیاس بزرگ در شرایط عدم قطعیت می شود. قدرت آن در دست مدیر اجرایی متمرکز است. چشم انداز استراتژی در دید وسیع آن تدبیر شده و برای رسیدن به هدف یا اهداف انعطاف پذیر است.
جهت مطالعه ادامه این مطلب و آشنایی کامل با مکاتب بر روی لینک روبرو کلیک نمایید. 10 مکتب مینتزبرگ برای تدوین استراتژی
?